Terwijl ik deze dagen hard bezig ben met visitekaartjes, de website, etc, ben ik ook druk met de voorbereidingen voor mijn reis naar Uganda. Op 7 juli aanstaande vlieg ik namelijk naar Uganda. Samen met vier andere enthousiaste meubelmakers ga ik als Vliegende Meubelmaker aan de slag bij Mirembe Nsanvu in Uganda, op 45 km van de hoofdstad Kampala (het dichtstbijzijnde dorp te vinden op Google Maps heet Nakifuma).

De Vliegende Meubelmakers

Stichting De Vliegende Meubelmakers is voortgekomen uit een initiatief van Wilma Dierx en Gerco Buis om met vierdejaars leerlingen van HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur hulp te bieden aan getroffenen van de tsunami in Sri Lanka in 2004. Sindsien kiest de stichting ieder jaar verschillende projecten uit in ontwikkelingslanden om groepen (aankomend) meubelmakers heen te sturen. De vrijwilligers gaan daar aan de slag om meubels te maken voor de lokale bevolking, maar ook om de lokale bevolking de kneepjes van het vak te leren zodat ze het werk zelf kunnen voortzetten.

Wat gaan we doen?

Lydia Kamya is in Mirembe Nsanvu een prachtig project begonnen. Waar eerder een kind 10 tot 20 km moest lopen naar een basisschool of ziekenboeg, heeft zij een school en een gezondheidskliniek opgezet. Het doel van het project is om Nsanvu zelfvoorzienend te maken op gebied van scholing, basis gezondheidzorg, landbouw, veeteelt en vakmanschap. Een inkomen wordt gegenereerd door de producten te verkopen.

Picture5

Ook is er een vakopleiding houtbewerking opgezet. De jongens die deze opleiding gevolgd hebben, krijgen echter nog geen staatsdiploma, omdat het niveau van de opleiding nog niet hoog genoeg is. Gereedschap en kennis zijn nodig om de werkplaats echt goed te laten functioneren. Naast het overbrengen van kennis en het upgraden van de werkplaats worden we gevraagd om stoelen, tafels en bankjes te maken voor de basisschool en de kliniek.

Het gereedschap dat we gebruiken komt van de Stichting Gered Gereedschap. Wij laten het achter bij het project zodat de lokale meubelmakers hiermee verder kunnen werken.

Picture3

Volg ons online

Meer informatie over het project is te vinden op:

http://www.vliegendemeubelmakers.nl/project/200 https://www.facebook.com/devliegendemeubelmakers.stichting/

In Mirembe Nsanvu is geen elektriciteit, dus ik verwacht niet dat ik tijdens het project makkelijk een update kan sturen. Na het project zal ik natuurlijk mijn ervaringen delen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s