Waar technologie vroeger werd ingezet om producten zo goed mogelijk te maken, wordt die tegenwoordig vaak ingezet om producten juist na enige tijd stuk te laten gaan. Dit is niet zo gek, want als het product oneindig lang meegaat, verkoopt de producent niks meer. Wel zorgt dit ervoor dat de hoeveelheid afval groeit en de aarde wordt uitgeput.

Het doel van Specht Houtwerk is om houten (kinder-)meubels en speelgoed van hoge kwaliteit te ontwerpen, te maken en te verhuren. Producten als hobbelpaarden, wiegjes of loopkarren zijn namelijk typisch producten die maar een beperkte tijd worden gebruikt. Na gebruik verdwijnen deze producten vaak op zolder of bij het afval. Door de producten te verhuren komen ze na gebruik bij mij terug. Het product kan nu worden opgeknapt of worden omgebouwd tot een nieuw product voor een nieuwe klant. Zo houdt Specht Houtwerk samen met haar klanten het hout beschikbaar tot in de verre toekomst. Voor mij is dan de cirkel rond.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ik ben geïnspireerd geraakt door Thomas Rau en Sabine Oberhuber. Zij pleiten in hun boek Material Matters voor een nieuw economisch systeem waarin zij een einde willen maken aan bezit. In dit systeem is het in het belang van de producent om geen of zo min mogelijk materiaal verloren te laten gaan. Thomas Rau legt dit uit in deze aflevering van Tegenlicht.